Hur det är att jobba som guide på Vässarö
Guida eller laga mat
Alla som söker till lägerskolan söker just till Lägerskolans arbetsuppgifter. Man kan önska men man kan inte välja att vara guide eller laga mat. Stundtals kan det till och med bli så att man får hjälpa till ”på den andra sidan”.
Att arbeta som guide innebär att du är ute mycket.
Några av dina arbetsuppgifter:
Möta grupper
Guida trapperspår
Hålla i sjöpass, klättring eller kvällspaddling
Städa
Tömma dass
Matros
Köra traktor (Du får lära dig om du inte kan)
Stå i kiosken
….och mycket annat.
Att arbeta i köket innebär lite mer rutindag än ute.
Några av dina arbetsuppgifter:
Laga frukost, lunch och middag.
Ta emot och packa upp leveranser
Städa köket
….och mycket annat.
Arbetsdagen börjar senast klockan 8 för alla oss som arbetar. Då ses vi till frukost. Sen rullar dagen på tills vi är klara.
Grupper/besökare
Vår generella besökare är en skolklass i femman eller sexan. Men yngre som äldre kan förekomma. Ibland kan vi även få besök av ett företag på konferens eller en å annan scoutkår. De flesta besökarna kommer och stannar två nätter. Vi har ankomstdagar måndag onsdag och fredag. Vi försöker att ha minst en kväll i veckan utan besökare på ön. (Den kvällen myser vi lite extra och kanske hittat på någon utflykt eller annat skoj).
Arbetstid
Du kan välja mellan att arbeta 5 eller 6 dagar i veckan. Väljer du 5 dagar kommer du per automatik vara ledig över helgen. Arbetetstid per dag beror på vad som står på agendan. Ibland kan det bli långa dagar och ibland betydligt kortare. Vi arbetar tills dess att dagens händelser är klara.
Ledighet
Är man ledig en dag kan man med gott samvete stanna på Vässarö – ingen kommer be dig att göra något och du är såklart välkommen upp till matsalen för en bit mat.
Väljer man att lämna ön kan man göra det med sista bussen dagen innan ledighet. Du förväntas komma tillbaka senast dagen efter ledighet med första bussen. Dessa tider fäller även om du har tillgång till egen bil.
Boende
Du bör gratis under lägerskolan och vi försöker se till att alla får eget rum.
Kompetens
Du behöver inte kunna jobbets alla uppgifter innan du kommer. Du kommer snabbt lära dig såväl du arbetar som guide eller i köket. Det vi önskar är att du är glad och arbetsvillig. Du ska kunna simma och vara 18 år fyllda.
Sen bör du se fram mot att vara på en ö med några få tighta och glada arbetskamrater i samma ålder. Ett plus är om du har arbetat som du funktionär på Vässarö. Då har du lite lättare att komma in i arbetet. Men det är som sagt inget krav.
Ersättning/lön
Du får lön för det dagar du arbetar. År 2020 är lönen 500 kr / dag inkl. semesterersättning. Skatt enligt skattetabell ska betalas på denna summa. Sen får du traktamente för varje arbetsdag: 240 kr/dag, skattefritt. Kostavdrag gör det dagar du arbetar med 165 kr/dag.
Andra arbetskamrater på ön
Under en lägerskoleperiod finns det även andra personer på plats som inte är anställda på samma vis som du.
Exempel på dessa personer är:
- Fast anställd personal från scoutkansliet
- Snickare
- Hang arrounds = personer som är på ön utan ersättning
- Funktionärer kommer och hälsar på
- Helgisar kommer upp för att hjälpa till eller kanske arbeta som lägerskolepersonal.
Fortfarande har vi alla samma intresse att se till att dagarna flyter för våra besökare och att vi får god mat i trevlig miljö. Dock kan villkoren skilja sig från person till person.
Marikas ord om att vara Lägerskoleguide på Vässarö
”Jag minns när jag skulle jobba lägerskola på Vässarö första gången. Jag frågade en vän vad skillnaden var på att vara funktionär på sommaren och att jobba lägerskola, hans svar var poetiskt: att vara på Vässarö på sommaren är som en flört, men att jobba lägerskola är som att satsa på ett mer seriöst förhållande. Nog tusan hade han rätt, det var under mina lägerskolor på ön som jag verkligen lärde känna den och blev kär på riktigt. Det är någonting speciellt med att jobba lägerskola, och det kan du bara förstå om du har testat.
När jag tänker på lägerskola tänker jag osökt på vädret. Vädret känns på Vässarö. Det är mer stjärnklart, kallare vindar och friskare vatten än på andra ställen. Att vakna på morgonen, tidigt och innan alla andra, sticka ner fötterna på det kalla golvet och sätta på sig en extra tröja är en av de bästa känslor som finns. Att gå hem en mörk höstnatt och förundras över hur otroligt många stjärnor man ser är en magisk upplevelse.
På sommaren är det otroligt många funktionärer på ön, vilket är fantastiskt, men under lägerskolan är det en helt annan känsla. Du är där, och inte så många till. Att känna att man är ensam om att vara vaken på morgonen, gå upp till matsalen och börja förbereda frukosten till skolklasserna, det är fantastiskt. Att sedan arbeta tillsammans med några andra som brinner för att laga god mat, vara effektiva och hinna sola så många timmar som möjligt mitt på dagen är mysigt. Det skapas en otrolig lagkänsla och ni blir snabbare och bättre för varje dag som går. Eleverna som är där blir alltid serverade sina favoriträtter, de är glada och du är snabbast i disken – mycket mer än så behövs inte för att känna sig lycklig.
Om du inte arbetar i köket så arbetar du utomhus, som guide. Som utomhuspersonal träffar du samtliga skolklasser, du guidar dem på Trapperspår, seglar, fixar discon, står i kiosken och ser till att det är städat och snyggt överallt.
Var tredje dag kommer det nya klasser, och det är en härlig känsla att stå i Djuphamn och vinka, se hur höga deras förväntningar är och sedan ta hand om dem i tre dagar. Det är med stolthet man får sätta på sig den gröna jackan, leendet och servicekänslan. Du kommer lösa problem, vara deras hjälte och den coolaste de någonsin träffat. De blir imponerade av dig för att du kan köra traktor, har en radio att ropa i och både kan segla och guida Trapperspår. När de tre dagarna har gått och du vinkar hejdå till klassen så känns det i magen, varje gång. Du har fått vara med och skapa världens bästa klassresa för en klass – igen.”