Snart är det dags för er resa och kanske känner ni att ni saknar lite struktur och ”ordning & reda”!
Allt kommer lösa sig och i denna text ska vi försöka bringa lite lugn.

PARKERING
Ni kommer bege er till en av våra bryggor där vi möter upp er med vår båt.
Kommer ni med SL försöker vi komma upp till busshållplatsen och köra ner er packningen.
Kommer ni med bil finns det en stor parkering nära bryggan.

FLYTVÄSTAR
Väl nere vid bryggan kommer våra passagerarfartyg att köra över er till Vässarö.
Flytvästar finns och kan tas fram vid begäran – men det är inget vi tar fram per automatik.
På ön finns det flytvästar vid vattenaktivitet samt vid bastun.

När ni kommer fram till ön möter vår guide er. Packningen får återigen lyxen att åka traktor till stugan medan ni får en härlig promenad. Under promenaden visar och berättar guiden det mesta som ni behöver veta. Rundvandringen avslutas kring matsalen och därefter blir ni visade till er stuga.

SPECIALKOST
Då är det dags för lunch. Behöver ni någon form av specialkost så meddelas detta på båten över till ön. Guiderna kommer fråga er vad ni har för behov. Så spar listan. Vi önskar veta vad man INTE äter, det räcker inte med att svara att man är vegetarian.

PROGRAM
Efter lunchen kan det se lite olika ut beroende på hur länge man stannar och hur många grupper det är på ön. När ni påbörjar er resa på morgonen sätter vi oss och planerar hela er vistelse.
Vi ser till att alla klasser får möjlighet att göra Trapperspåret samt ha ett Sjöpass om man önskar det.

För er som stannar 1 dygn blir det Trapperspår direkt efter lunchen. Man har inte varit på Vässarö om man inte gått Trapperspåret. Detta ingår i ert vistelsepris och leds av en av våra guider.

För er som stannar 2 dygn finns det tre olika saker som kan hända:
– Trapperspåret med vår guide
– Sjöpass med vår guide (kostar extra se prislistan)
– ”På egen hand aktivitet” – här sysselsätter ni er själva.
Något av dessa tre alternativ kommer vi erbjuda er direkt efter lunch. Vilket alternativ just ni får beror helt och håller på hur många skolor som kommit under dagen, vilka ankomsttider samt vilken personalstyrkan vi kan ställa upp med. Tyvärr kan man inte vare sig boka eller önska aktivitet i förväg.

PLANERINGSMÖTE
När eftermiddagen lider mot sitt slut är det  dags för middag med efterrätt. Kl 18 öppnar kiosken och samtidigt vill vi träffa alla vuxna ledare som är med på vistelsen. Eleverna kommer klara sig själva i kiosken och lagom tills dom är klara kommer ni vara färdiga med planeringsmötet. På mötet får ni Vässarö presenterat för er, vilka vi är som jobbar här samt vi kör rundvandringen muntligt igen med lite med inriktning på vad vi vuxna behöver känna till. Efter det går vi igenom resterande program för hela vistelsen. Tyvärr måste vi invänta alla gruppers ankomster innan vi kan ha detta möte – därav att vi har det först efter middagen. Men var lugna – vi kommer se till att ni överlever tills mötet startar med aktiviteter och information.

TIDER
På Vässarö har man gott om tid. Vi tycker att det är viktigt att man får äta i lugn och ro utan att känna sig stressad. I slutet av varje måltid kommer guiderna gå runt till klasserna och kolla av med er ledare när ni vill träffas etc. Det är först då vi sätter starttider för aktiviteter. Sen plingar guiden i en klocka och matsalen tystnar. Nu får man reda på vilken tid man ska samlas, vad man ska göra och vad man ska ha med sig/tänka på.